Bernuz-Fernandez Arquitectes
Arquitecte responsable: Roldan + Berengué Arquitectes
Any projecte: 2018
Final obra: 2023
Tipus obra: Obra Nova
Ús: Educació
Tipologia estructura: Formigó prefabricat + metàl·lica
Protecció patrimonial: -
PEC: > 7M
M2: > 4.500
Premi: -
Promotor: Públic - Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU
Descripció:
Aquest nou edifici es va plantejar com a substitució de les instal·lacions existents de l’institut d’educació secundària públic de Mollet del Vallès, les quals ja es trobaven en mal estat pel pas del temps i sobretot per l’efecte negatiu de les argiles expansives sobre les quals es recolzava.
Així doncs, es va procedir a la construcció d’un nou edifici a cota de carrer, sense soterrani i amb un total de 3 plantes sobre la rasant, reduint-se a mida que puja d’alçada fins assolir la seva forma esglaonada característica.
Totes les plantes estan destinades a ús docent i administratiu, situant els tallers en planta baixa i les aules i els laboratoris a les plantes superiors. Hi ha un nucli de comunicacions vertical situat a la part central de l’edifici que, al mateix temps fa de porta d’accés al conjunt del complex educatiu. També hi ha altres dos nuclis de comunicació, la missió dels quals és la de resoldre les sortides d’emergència i estan situats en els testers de la part més curta, de manera que un d’ells travessa la coberta del sostre de planta baixa fins assolir la cota de l’altell.
Es tracta d’un edifici allargat en forma rectangular, amb unes mides d’uns 106x18,5metres, dividit en 4 mòduls independents.
Donades les mides i la necessitat de reduir al màxim el termini de la seva execució, es va plantejar resoldre els dos mòduls on es situen les comunicacions verticals mitjançant una estructura executada “in situ” a base de lloses massisses. Aquests sostres es suporten principalment sobre murs de formigó vist.
Els altres dos mòduls, els quals ocupen la gran majoria de la superfície en planta de l’edifici, es van resoldre amb una estructura prefabricada a base de sostres de plaques alveolars de gruixos que varien entre 15 i 50 cm. que recolzen sobre bigues amb forma de “L” i “T” girades, situades a les façanes, les quals son recollides per les mènsules del pilars prefabricats. Amb aquesta configuració es van poder lliurar els gairebé 13m de llum necessaris per les aules.
Tot el conjunt de l’edifici presenta una fonamentació de tipus superficial, amb sabates aïllades dimensionades amb especial cura donada l’existència d’un terreny expansiu. Aquesta característica negativa també va provocar la decisió de dur a terme una cambra sanitària per tal de facilitar el moviment del terreny, la qual es va resoldre amb un sostre unidireccional a base de plaques alveolars recolzades sobre murets de formigó armat.
© 2019-2024 Bernuz-Fernández Arquitectes S.L.P. Contacte